Snart är det fredag, kanske dags för dig att bjuda?

Recept på Syltrutor med smultäcke

syltruta

Till en liten långpanna (ungefär 20x30cm)

Botten:
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
1 msk bakpulver
150 g smör
1 ägg

Fyllning:
3 dl sylt -ex jordgubb, hallon eller blåbärStrössel:
1,5 dl havregryn
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g mjukt smör

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, socker och bakpulvret, finfördela smöret i detta. Tillsätt sedan ägget och blanda alltsammans till en deg. Klä en liten långpanna med bakplåtspapper eller smöra den. Tryck ut degen i långpannan.

2. Bred sylten över botten. Blanda sedan alla ingredienser till strösslet, precis som man gör en smulpaj. Blanda alltså havregryn, socker, vaniljsocker och mjukt smör till ”smulor”. Strössla sedan detta över kakan.

3. Grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader, i omkring 20 minuter. Låt kakan sedan svalna innan den skärs upp i rutor. Förvara svalt.